iPhone Failed - Disaster Recovery Practical Insight

A lot of Disaster Recovery procedures are considered failed simply because they took longer then originally planned and documented. And a lot of these procedures take longer not because of poor equipment or incompetence. On the contrary, they take longer because the responsible people are focusing primarily on the effort to fix the problem. Here is a practical example:

On Tuesday my iPhone failed. And since its warranty is long gone i decided to fix it myself. I finally got it fixed at Wednesday night.

In my zeal to repair it, I forgot the first rule of business continuity - recover functionality within acceptable time frame. And for iPhone, just for any other mobile phone, the main functionality is TELEPHONY!!! I was unavailable for the most part of Tuesday and during parts of business hours on Wednesday.

In the end, the problem was solved, and my iPhone is working again. But then all missed calls came raining down, and that kicked me back into reality, and gave me a real perspective of what I needed to do: find a low end replacement phone instead of meddling with low-level format, firmware flashing and DFU modes. That way, I would have been contactable, and be under much less pressure to quickly fix my iPhone.

In perspective, the same behavior can be seen in many organizations during IT disaster recovery. Disaster recovery is organized and coordinate by IT people - mostly very capable engineers. And yet, a large number of Disaster Recovery actions are delayed by the effort of these good engineers focusing primarily on fixing the engineering problem - not fixing the business problem.

In a Disaster Recovery situation, the timer of recovery is known as Recovery Time Objective (RTO). That is the time interval starting from the moment ot disaster in which operation must be recovered to limited but essential functionality.

A good DR manager - regardless of his position and education does his work with a stopwatch. The time he can allow the engineers to try to fix the problem does not have a formal name so let's call it Fixing Time. It is the time difference between RTO and the tested time required to activate the Disaster Recovery systems.
Once this Fixing Time passes, Disaster Recovery preparations must start. If the problem gets fixed before completion of DR system activation, all is well. If not, RTO has been met. Oh, and the engineers can relax from the urgency pressure and work on fixing the original problem for as long as it takes

Back to my iPhone example - what was my timing? A phone RTO should be the recharge time - 2 hours. Getting a replacement phone is a walk to the store and buying the cheapest prepaid model or borrowing a spare form a friend - 30 minutes. So I needed to keep my cool, and try to fix the problem for only 1.5 hours before looking for an alternative. After that, I could have spent a week on the iPhone - no pressure to fix it fast.

Related posts

3 Rules to Prevent Backup Headaches
Business Continuity Analysis - Communication During Power Failure
Example Business Continuity Plan for Brick&Mortar Business
Business Continuity Plan for Blogs
Example Business Continuity Plan For Online Business

Talkback and comments are most welcome

4 comments:

Anonymous said...

Friend,
You have as many DR systems for your mobile as you wish, and DR computer system is usually 1.

I will think at least twice before its activation. I've been there, done that.

Bozidar Spirovski said...

Yeah, it is scary, and DR is not activated lightly. But at the end of the day, for mobiles you can decide yourself, for the DR activation you need the Crisis Managers decision - which takes into account a lot more then the personal difficulties of engineers.
If the DR system activation is a problematic one for your organization, then you need to rework it, not avoid using it

An Binh said...

Bạn đã lên kế hoạch setup lại cho công ty mình văn phòng làm việc, bạn đã lụa chọn hướng phong thủy bàn làm việc cho văn phòng giúp tạo điều kiện làm việc cho nhân viên. Mục đích khác hơn là sự may mắn trong phong thủy
Có hai nhóm hướng là Đông tứ trạch và Tây tứ trạch phù hợp tương ứng với người Đông tứ mệnh hay Tây tứ mệnh. Cũng không kém phần quan trọng hơn là lựa chọn trang trí các vật dụng trên bàn làm việc như cây xanh để bàn nên có để giúp bạn làm việc thoải mái hơn. Cho nên khi bạn có nhu cầu lựa chọn văn phòng làm việc, setup hoàn thành thì nên quan tâm thêm các vấn đề về chọn hướng bàn làm việc để giúp bạn gặp nhiều may mắn trong công việc và thành công hơn!

An Binh said...

Thiết kế bao bì sản phẩm trong năm 2016

Việc sở hữu cho sản phẩm của công ty mình những mẫu bao bì sản phẩm luôn được các công ty quan tâm tói.Cho nên theo thời gian thì mỗi mẫu ma bao bì luôn có sự thay đổi nhằm đáp ứng thu hút được khách hàng với sản phẩm.Cho nên dịch vụ thiết kế bao bì chuyên nghiệp ra đòi nhằm tạo ra và luôn luôn update những mẫu bao bì mới nhất theo xu hướng thị trường bên ngoài.
Để tìm hiểu rõ hơn những 5 xu hướng nổi bật sẽ hứa hẹn làm mưa làm gió trong năm 2016 ở chính khả năng kết nối và tương tác nổi bật trong thiết kế hãy cùng memilus theo dõi ngay bài viết dưới đây. Chắc chắn đây sẽ là những xu hướng tuyệt vời để bạn tham khảo và bắt đầu cho một năm sáng tạo đầy bất ngờ và thú vị.
1. Tối giản trong các thương hiệu cao cấp
Xu hướng thiết kế tối giản đang ngày càng phát triển và được ứng dụng rộng rãi trong các thiết kế có tính thương mại. Năm 2015 là năm mà sự tối giản trong thiết kế rất được ưa chuộng và lên ngôi trong mọi linh vực thiết kế từ bìa sách, web hay áp phích quảng cáo... Nhất là thông qua cuốn sách nghệ thuật đang rất được bán chạy của tác giả Marie Kondo có tên Tiếng Anh là The Life-Changing Magic of Tidying Up. Mọi người dường như thấy được sự tối giản trong nghệ thuật là rất cần thiết và làm tăng sự tinh tế hơn cho các thiết kế, sự đơn giản thường trường tồn với thời gian hơn là so với những thiết kế quá cầu kỳ bởi nó khiến mọi thứ trở nên đơn giản và sạch sẽ hơn về thẩm mỹ. Nổi bật nhất có thể kể đến thiết kế bao bì chiếc ly màu đỏ của Starbucks vô cùng tinh tế và hiện đại, hơn nữa lại không kém phần nổi bật và rất thích hợp với chủ đề - đây có thể coi là ví dụ nổi tiếng nhất của thiết kế tối giản trong năm 2015 vừa qua.
>.>Bạn có thể tham khảo thêm một số mẫu thiết kế báo cáo thường niên chuyên nghiệp do công ty memilus thiết kế. Được nhiều khách hàng tin dùng và chọn lựa.
Nhìn lướt qua kẹo trong cửa hàng rau quả lối đi, và bạn có thể nhìn thấy thanh Snickers dán nhãn "điên rồ" hoặc "kích thích". Các chiến quảng cáo của họ còn thú vị đến mức, trên các phương tiện trực tuyến họ cho phép mọi người chọn phiên bản của mình về cách họ phản ứng khi đang đói.
Thiết kế bao bì tương tác có khả năng sẽ tiếp tục phát triển trong những năm tới. Một vài công ty đã tạo ra những vận động tương tác khá trục trặc và có phần sai hướng (Như một vài mục gây ra sự lúng túng trong chiến dịch tương tác cá nhân của Nutella), và việc tìm kiếm những cách thức mới để tiếp cận với cá nhân các khách hàng vẫn là điều cần phải thay đổi nhiều trong thời gian tới. Về mặt thiết kế, điều này có nghĩa là nhiều tên hay khẩu hiệu chiến dịch với các lời mời để chia sẻ trên phương tiện truyền thông xã hội sẽ ngày một quan trọng và sẽ xuất hiện ngày một nhiều hơn. Doanh nghiệp có thể tìm kiếm logo năng động hơn để khách hàng có thể lựa chọn và tạo ra sự tương tác linh hoạt nhất.
Nếu có nhu cầu hãy liên hệ ngay với chúng tôi để được tư vấn và chọn phương án thiết kế tốt nhất. Chúng chuyên nhận thiết kế nhận diện thương hiệu cho công ty hay cá nhân với đội ngũ nhân viên tốt nhất nhiều năm kinh nghiệm trong lĩnh vực. Không những thế chúng tôi còn nhận thiết kế logo công ty chuyên nghiệp đối với công ty doanh nghiệp hay cửa hàng. Chúng tôi hy vọng được hợp tác với khách hàng và sẽ đem đến những thông tin và sản phẩm tốt nhất đến quý khách.

Designed by Posicionamiento Web